24. april je datum, ki ga je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ekošole in Lidla Slovenije ter ostalih partnerjev, razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane.

Slovenski dan brez zavržene hrane je posebna kampanja s katero si širša javnost ter izobraževalne ustanove prizadevamo kar najbolj preprečevati nastajanje odpadne in zavržene hrane, spodbujati ponovno uporabo hrane ter to znanje vsako leto predajati našim učencem in lokalni javnosti.

Na naši šoli OŠ Dobrepolje so se v okviru delovanja eko krožka projekta Hrana ni za tjavendan skozi letošnje šolsko leto zvrstile številne dejavnosti povezane z ozaveščanjem v okviru zmanjševanja zavržene hrane – izdelava in razstava tematski plakatov in oglasov v ekokotičku jedilnice, sodelovanje učencev eko krožka na evropskem tednu zmanjševanja odpadkov (ETZO) in meritve zavržene hrane v času šolskih malic, sodelovanje na natečaju Reciklirana kuharija z izvirnimi kuharskimi recepti, organizacija in izpeljava eko delavnice z zdravimi prigrizki ob obeležju 4. slovenskega dne brez zavržene hrane ter dneva Zemlje.

V okviru eko projekta Hrana ni za tjavendan smo na OŠ Dobrepolje ob obeležju 4. slovenskega dne brez zavržene hrane in v počastitev dneva Zemlje dne 26. 4. 20234 izvedli eko delavnico zdravih prigrizkov na kateri so sodelovali učenci eko krožka iz 6. b – razreda ter učenci 4. razreda, vključeni v podaljšano bivanje.

Na eko delavnici smo uporabili gospodinjske aparate, nabavljene v okviru pridobljenih nagrad sodelovanja na natečajih projeka Hrana ni za tjavendan, s strani sponzorja trgovine Lidl.

Učenci so na delavnici ob pomoči mentorice Laharnar ter vodje prehrane Kurent s pomočjo aparata za pripravo vafljev pripravili belgijske vaflje (recept na spletni strani okusno.si) s pirino moko kmetije Jakopič iz Podpeči ter ob tem ponudili narezano sadje (ananas, pomaranče, jagode, melone, banane) ter stopljeno temno čokolado v čokoladni fontani.

Učenci so pri pripravi prigrizkov in pogrinjka zelo veselo, zavzeto in vestno sodelovali. Ob zaključku priprave prigrizka pa je sledila zaslužena kulinarična in zdrava gostija, kjer je potrebno omeniti, da ni ostalo čisto nič zavržene hrane.

Učenci so izjemno uživali, tako pri pripravi zdravega prigrizka kot tudi pri uživanju le tega.

Kampanja ob 4. slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, da vsak posameznik zbudi svojo hranozavest ter s hrano ravna varčno.

Pomembni koraki za manj odpadne hrane so v načrtovanju obrokov,  kupovanju lokalne, trajnostne hrane ter v ponovni uporabi ostankov hrane pri pripravi novih jedi (reciklirana kuharija).

Svet zaradi zavržene hrane trpi finančne in etične posledice ter plačuje visoko okoljsko ceno. Zavržena hrana zelo negativno vpliva na naše okolje, saj z razgradnjo organskih odpadkov nastaja toplogredni plin metan, ki v primerjavi z ogljikovim dioksidom še intenzivneje vpliva na globalno segrevanje.

Vsak posameznik lahko vpliva na pozitivne spremembe z majhnimi in vztrajnimi koraki, ki vodijo proti zastavljenemu cilju.

»Človek, najprej iskreno spoštuj samega sebe, da boš lahko nato iskreno spoštoval svoj planet Zemljo.«

Iskreno se zahvaljujem vsem udeleženim za pomoč pri organizaciji in izvedbi eko delavnice: vodstvu šole, šolskim čistilkam, vodji prehrane Tini Kurent, učiteljici Dragici Volek, kmetiji Jakopič iz Podpeči ter seveda našim sodelujočim zavzetim in srčnim učencem 6. b in 4 – razreda.

Metka Laharnar, mentorica eko projekta Hrana ni za tjavendan na OŠ  Dobrepolje

Dostopnost