3

THIS PROJECT IS FUNDED BY EUROPEAN UNION

»Hrana je potreba, užitek, hrana je stvar osebnega in kulturnega izbora.«

V letošnjem šolskem letu 2015/2016 sta naša šola Dobrepolje in vrtec Ringaraja vključena preko programa Ekošole v mednarodni projekt Odgovorno s hrano (We eat Responsibly!).

Odgovornost pri hrani se začne že z izbiro živila, ki ga zaužijemo. Ob tem je zelo pomembno, da vsak posameznik pozna odgovore na sledeča vprašanja:

Kaj jemo?

Koliko česa jemo?

Koliko odpadkov nastane pri tem?

Od kje oziroma od kod prihaja hrana?

Kdo jo prideluje oziroma predeluje?

Mentorji skupaj z učenci v letošnjem šolskem letu posvečamo pozornost uživanju zdravega zajtrka in malice (prigrizka). Pri pripravi obrokov je pomembna doslednost ter uravnotežena in  zdrava sezonska izbira živil.

Malica ali prigrizek predstavlja premostitveni obrok med zajtrkom in kosilom oziroma med kosilom in večerjo. Z uživanjem zdravega prigrizka zagotovimo našemu organizmu in organizmu našega šolarja potrebno energijo, preženemo lakoto ter omogočimo normalen telesni in duševni razvoj. V pripravo zdrave malice naj bo vključena široka paleta živil iz vseh skupin. Malica naj bo sestavljena po načelih zdrave prehrane (zmernost, raznolikost).

Primeri zdravih malic so sestavljeni iz svežega sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov, oreščkov, polnovrednih kosmičev, polnozrnatega kruha, zdravih namazov itd.

Osveščanje o pomembnosti priprave in uživanja zdrave malice in prigrizka je na videmski šoli in vrtcu v mesecu marcu in aprilu potekalo na različne aktivne načine:

  • Učenci 1. razreda so s pomočjo učiteljic Dušice Hočevar in Martine Prhaj na roditeljskem sestanku pripravili zdrave in okusne  sadne napitke za starše, učitelje in ravnatelja.  Na naravoslovnem dnevu pa so učenci s pomočjo učiteljic pripravili zdrave prigrizke ter se ozaveščali o problematiki zavržene hrane.
  • Učenci 2. razreda so s pomočjo učiteljic Aleksandre Hojnik in Metke Laharnar v oddelkih podaljšanega bivanja pripravljali zdrave sadne napitke z uporabo sadja šolske sheme.
  • Vrtčevski otroci iz skupine Ježki so pod mentorstvom vzgojiteljice Marije Žnidaršič in pomočnice vzgojiteljice Simone Francelj prinašali in zbirali semena zelišč, jih sadili v stare škornje ter korita, pripravljali in uživali med iz regratovih cvetov ter jedli okusno špinačno juho. V bodoče bodo pripravili tudi zdrave namaze.
  • Eko predstavniki so s pomočjo svojih učiteljev razrednikov izvedli predstavitve Ekolistine razredom v sklopu razrednih ur in s pomočjo mentoric izdelali plakate tematskih miselnih vzorcev, sloganov, pesmic, Ekolistine in jih razobesili v eko kotičku.

Pri pripravi zdravih napitkov in namazov so si šolski učenci in mentorji pomagali z uporabo mešalnika ali »blenderja«, ki smo ga v sklopu projekta Odgovorno s hrano kupili s pomočjo finančnih sredstev, ki jih je namenila Evropska unija.

Mentorici se iskreno zahvaljujeva vsem učencem eko predstavnikom in učiteljem razrednikom centralne šole za sodelovanje in trud pri realizaciji izvedbe Ekolistine v sklopu razrednih ur. Ekolistina predstavlja zapisan sklop pravil odgovornega pristopa do hrane – na lokalni in globalni ravni.

Mentorici ugotavljava, da ima veliko učencev interes, motivacijo in znanje o odgovornem prehranjevanju. Učijo in zavedajo se, da ima hrana velik vpliv na človekovo zdravje kot tudi na lokalno in globalno okolje.

Pristop odgovornega ravnanja s hrano se prične z idejo in mislijo ter nadaljuje z dejanji in akcijo. Sprejmimo najprej mi odrasli odgovornost za svoje zdravje z izbiro zdrave lokalne slovenske hrane, da nam bodo po tem zgledu lahko sledili še otroci.

Z izborom in uživanjem zdrave lokalne hrane pripomoremo mi in naši otroci k lastnemu zdravju, zdravju našega naravnega okolja in planeta Zemlje.

Mentorici projekta: Dušica Hočevar, Metka Laharnar

Dostopnost