Učenci JVIZ OŠ Dobrepolje po razpisu literarnega in likovnega natečaja Republike Slovenije Ministrstva za obrambo, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje z naslovom Pozor,  nevarne snovi! niso ostali ravnodušni, saj so že nemalokrat slišali, brali ali celo videli, kako je marsikateri otrok postal žrtev zanimivih »bonbončkov« ‒ tablet, čistil, baterij, barv, lakov, kozmetičnih izdelkov, ki jih odrasli niso shranili tja, kamor sodijo, daleč stran od dosega otrok. Pobrskali so po spominu, se s starši in starimi starši usedli za mizo in besede so se povezovale v stavke, povedi, ki so jih mladi zapisali in spletli v zanimive doživljajske spomine, v malih glavicah so se porajale številne domišljijske pripovedi o ravnanju z izdelki, ki nam lahko olajšajo življenje, ob nepravilni, nepazljivi ali prekomerni uporabi ter nepravilnem shranjevanju pa lahko škodljivo vplivajo na naše zdravje in okolje. Tako so ozavestili, da s preventivnim znanjem in ravnanjem lahko nekatere nesreče preprečimo, pri drugih morda zmanjšamo škodo, lahko pa celo sebi ali komu drugemu rešimo življenje.

Na natečaju, ki je že vrsto let razpisan za vse stopnje osnovnošolcev in tudi za predšolske otroke in za katerega je naša šola lani prejela pohvalo za najaktivnejšo šolo v regiji na področju ozaveščanja zaščite in reševanja, so tudi tokrat sodelovali učenci 2. in 3. triletja,  najmočneje pa so regijsko komisijo prepričali literarni zapisi petošolke Fride Petelinšek (mentorica Anja Tekavčič), šestošolca Jake Grandovca in dveh učencev 7. b‑razreda Maja Čmrleca in Erika Ašiča (mentorica Ema Sevšek). Nagrajencem iskreno čestitamo!

Na regijski ravni nagrajena besedila bodo poslana v nadaljnjo presojo na državni ravni; nadejamo se, da bomo, tako kot lani, lahko poročali tudi o državnem uspehu katerega od naših učencev.

Ema Sevšek

Dostopnost