Učenci JVIZ OŠ Dobrepolje po razpisu literarnega in likovnega natečaja Republike Slovenije Ministrstva za obrambo, Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje z naslovom Ogenj ni igrača, niso ostali ravnodušni, saj so že nemalokrat slišali, brali ali celo videli, kako se presunljivo valeč se dim in rdeči ognjeni zublji neusmiljeno stregli po življenju in požirali za življenje najpomembnejše dobrine. Pobrskali so po spominu, se s starši in starimi starši usedli za mizo in besede so se povezovale v stavke, povedi, ki so jih mladi, med njimi mnogi že zavzete gasilke in gasilci, zapisali in spletli v zanimive doživljajske spomine, v malih glavicah so se porajale številne domišljijske pripovedi, učenci PŠ Kompolje so pod mentorstvom na mnogih področjih dejavne profesorice Anje Drobnič poleg peresa vzeli v roke še čopič in paleto barv in tako tudi nebesedno, takoj viden način občuteno opozorili, da ogenj res ni igrača.

Na natečaju so sodelovali učenci 2. in 3. triletja, najmočneje pa so regijsko komisijo prepričali literarni zapisi petošolca Erika Ašiča (mentorica Anja Drobnič) ter šestošolcev Jana Zrneca, Tie Buščaj in Roka Koščaka (mentorica Ema Sevšek). Od šestih pripravljenih nagrad iz te kategorije ustvarjanja bodo kar štiri prišle v roke mladih dobrepoljskih ustvarjalcev. Vsa nagrajena besedila pa bo še enkrat prebrala državna komisija.

Pohvalo in čestitke si zaslužijo vsi sodelujoči, saj brez množične ustvarjalnosti ne bi moglo biti ožjega izbora besedil. Bo katero besedilo naših ustvarjalcev prepričalo tudi državno komisijo? To bomo izvedeli maja 2015, ko bodo v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani nagradili 35 tematsko in izvirno najprepričljivejših ustvarjalcev vse Slovenije, njihova dela pa postavili na ogled.

Ema Sevšek

Dostopnost