»ZMAGOVALKA SKUPNEGA SEŠTEVKA V KATEGORIJI CICIBANKE IN VZTRAJNA ŠPORTNICA, USMERJENA K IZBRANEMU CILJU Z VSEM SVOJIM SRCEM IN DUŠO.«

Triatlon je športna disciplina, ki vključuje neprekinjeno dokončanje treh zaporednih vzdržljivostnih športnih disciplin. Obstaja veliko variacij triatlona, najbolj popularna pa je sestavljena iz plavanja, kolesarjenja in teka.

Triatlonska zveza je na začetku decembra podelila priznanja najboljšim tekmovalcem po skupnem seštevku v triatlonu, duatlonu in akvatlonu ter enotni kategoriji v cici tekmovanjih. Zmagovalka v kategoriji Cicibanke je postala Mia Križan, učenka PŠ Struge.

Vendar se je njeno potovanje na poti k omenjenemu uspehu začelo že veliko prej. S štirimi leti je kot majhna punčka pokazala svojo prvo resno športno ljubezen, ljubezen do plavanja. V Plavalnem klubu Inles Ribnica je začela obiskovati začetno šolo plavanja (sedaj že tretje leto trenira v Triatlon klubu Inles Riko Ribnica), ki je temeljila na prilagoditvah na vodo, kjer je bila Mia zelo uspešna. Ker je napredovala zelo hitro, so jo starši na pobudo plavalnih učiteljev vpisali v nadaljevalno šolo plavanja. Najprej je tečaj potekal dvakrat tedensko, nato trikrat tedensko in sedaj že štirikrat tedensko.

Verjetno se marsikdo vpraša, kako lahko 9-letna deklica poleg pouka, kjer je odlična učenka, dosega vrhunske rezultate tudi na športnem področju. Nedvomno je na prvem mestu njena ljubezen do športa in močna volja do dela, sledijo spodbudne besede njenih staršev in sorodnikov (Mio je za plavanje navdušila njena mamica), sledi družinsko navijanje in stiskanje pesti na njenih številnih tekmovanjih … Njena družina jo nesebično podpira tako moralno kot finančno.

V letu 2017 je bilo 13 tekem:

 • duatlon Ribnica – ni nastopila, ker je bila bolna,
 • duatlon Logatec – 2. mesto,
 • akvatlon Ptuj – 1. mesto,
 • akvatlon Ilirija Ljubljana – 1. mesto,
 • akvatlon Portorož – 1. mesto,
 • akvatlon Koper – 3. mesto,
 • akvatlon Kočevje – 1. mesto,
 • akvatlon Bled – 1. mesto,
 • akvatlon Celje – 1. mesto,
 • akvatlon Rajhenburg – 1. mesto,
 • triatlon Ljubljana Kodeljevo – 1. mesto,
 • akvatlon Velenje (se niso udeležili tekme, ker je bila maja, in je bilo Velenjsko jezero premrzlo),
 • triatlon Kamnik (odpadel zaradi dežja in previsoke vode).

Za skupno uvrstitev je štelo 8 najboljših rezultatov. Mia je dosegla 800 točk, kar pomeni vse možne točke. Deklica na drugem mestu je imela 590 točk, na tretjem 520 točk. Na šolskem tekmovanju ljubljanske regije od 1. do 5. razreda je dosegla 11. mesto in je le za eno mesto zgrešila finale.

Na vse dosežke je Mia zelo ponosna in hvaležna staršem in trenerjem za vso podporo. Mia se zaveda, da je šport pot do zdravja, ne le telesnega, ampak tudi duševnega. To popotnico so Mii privzgojili njeni starši, ki so Mii lep vzgled. Mia, tudi z učiteljico Mojco sva iskreno ponosni, da sva tvoji učiteljici. S ponosom spremljava tvoje vrhunske rezultate in dejstvo, da kljub vsem dosežkom ostajaš skromna deklica. Na tvoje dosežke so ponosni tudi tvoji sošolci. Hvaležni smo ti, da si s svojim trudom in skromnostjo vzornica svojim vrstnikom in da si naša učenka.

Z učiteljico Mojco ti želiva, da bi tudi v bodoče bila uspešna tako na športnem kot šolskem področju. Kamorkoli te bo zanesla tvoja življenjska pot, sva ponosni, da si jo začela ravno na PŠ Struge. Želiva ti, da upanje v tvojem srcu ne bi nikdar ugasnilo in bi vedno našla motivacijo za pot k uspehu.

Učiteljica Karmen Kljun

 

Dostopnost