“MAJHNA DEKLICA Z VELIKIM ŠPORTNIM SRCEM.”

 

Mia Križan je učenka 2. r. PŠ Struge. Že kot triletna deklica je pokazala zanimanje za športne aktivnosti, saj je rada obiskovala plesne vaje v Grosupljem in ta njena začetna ljubezen do športnih aktivnosti je rasla iz leta v leto.

 

S štirimi leti je kot majhna punčka pokazala svojo prvo resno športno ljubezen, ljubezen do plavanja. Najprej je v Plavalnem klubu Inles Ribnica začela obiskovati začetno šolo plavanja, ki je temeljila na prilagoditvah na vodo in kjer je bila Mia zelo uspešna. Ker je napredovala zelo hitro, so jo starši na pobudo plavalnih učiteljev vpisali v nadaljevalno šolo plavanja. Najprej je tečaj potekal dvakrat tedensko, s šestimi leti pa trikrat tedensko. Mia se je dve leti udeleževala klubskih plavalnih tekmovanj (večerov) in z veliko preplavanih metrov osvojila 8. mesto. V letošnjem letu je Mia odkrila še eno športno ljubezen, in sicer triatlon. Dvakrat tedensko trenira plavanje v skupini od 9 do 11 let, enkrat tedensko pa ima t. i. suhi trening s poudarkom na teku in tekaških igrah.

 

Seveda vse to ne bi šlo, če Mia ne bi imela močne volje do dela, pozitivno motivacijo in podporo družine, ki jo vozi na treninge in tekmovanja ter jo nesebično podpira bodisi moralno bodisi finančno.

 

V svoji sestrici vidita vzor tudi njena mlajša sestrica Ela in še nekoliko mlajši bratec Bor. Najprej sta ji sledila pri plavanju, sedaj še pri triatlonu. Ela, ki je stara 5 let in pol, in Bor, ki je star 3 leta, enkrat tedensko trenirata plavanje in imata tudi t. i. suhi trening. Kar velik zalogaj za malčka. Ampak, kjer je volja, je tudi pot, pravi pregovor in vsako potovanje se začne z majhnimi koraki.

 

Tu pa se Miina športna pot še ne zaključi. Že dve leti od maja do oktobra sodeluje pri MTB KROS-u. Prvo leto je bila v kategoriji U-7 (deklice do 7 let), letos je napredovala v kategorijo U-9 (deklice do 9 let). Letos je štiri mesece obiskovala tudi treninge in spet se ji je pridružila njena mlajša sestrica Ela, ki je na tekmah zelo uspešna (na vseh tekmah, razen eni, je osvojila 1. mesto), bratec Bor pa je še premajhen. Kljub temu se je na dveh tekmah pridružil pravim tekmovalcem, saj ima doma še enega vzornika, svojega očija Boruta.

 

Mia je sodelovala že na veliko dirkah: XCC Črni Vrh, XC Ravne na Koroškem, XC Završnica, XC Griči, XCC Idrija – Ledine, XC Mengeš (Energija) – vsi otroci so v Energia team, tudi oči Borut, Kamniški kros, XCC Mekinje, XC Samobor CRO. Na teh dirkah je osvojila tudi kolajne: srebrno za dirko v Samoboru, bronasti za dirki v Gričih in v Črnem Vrhu.

 

Mio je za plavanje navdušila mami, ravno tako za nadgradnjo plavanja triatlon, za kolesarjenje pa oči. Na treninge jo vozi mami, na tekmovanja pa odhajajo družinsko. Srčno jo podpirajo tudi stari starši, saj navijajo zanjo in stiskajo pesti, da bi se njen trud obrestoval. Želja njenih staršev je, da Mia vzljubi šport (ravno tako tudi Ela in Bor) in se zave, da je rekreacija pot do zdravja, ne le telesnega, ampak tudi duševnega.

 

     Na Miine dosežke smo ponosni tudi učitelji in učenci PŠ Struge. Na tvoji življenjski poti ti želim, da ostaneš skromna, poštena, uspešna in nasmejana. Naj zaključim z mislijo, da pot naprej ni vedno enostavna, moraš se boriti in ostati močna, a na koncu se splača, saj je največji dar, ki ga dobiš motivacija za delo naprej in za pot k uspehu.

Karmen Kljun, učiteljica in razredničarka

IMG_2080

SONY DSC

SONY DSC

 

Dostopnost