Društvo Naša zemlja je v šolskem letu 2017/2018 razpisalo vseslovenski literarni, likovni in fotografski natečaj MOJA DOMOVINA – POZNAM TVOJO KULTURNO DEDIŠČINO?

Z učenci, ki jih poučujem, smo se že v začetku šolskega leta navdušeno odzvali na literarni natečaj. Premišljeno smo se odločili, da namenimo pozornost kozolcem, tako značilnim za naše Dobrepolje. Pobrskali smo po knjižnem gradivu in drugih medijih, učenci so o njih spregovorili doma v krogu družine –  dom je namreč prvotna celica domovine –  in izpod peres šestošolcev in učencev 7. a‑razreda so nastali dragoceni prispevki, darilo zanamcem, stkani z neizmerno ljubeznijo do kozolcev, ki so prednikom pomenili prehod od pridelka do sklede žgancev na mizi, torej preživetje. Spregovorili smo o kozolcih danes, ki kljub temu da vsi ne služijo več prvotnemu namenu, v drugačni preobleki pričajo o pripadnosti rodni zemlji, ljubezni do domovine.

Pomembno je, da so imeli možnost izraziti domoljubno čustvo vsi učenci v oddelku, najkakovostnejša besedila pa so bila poslana v nadaljnjo presojo kakovosti. Komisija v sestavi Jože Suhadolnik, Zmago Modic in Karolina Jarc je končala svoje delo in od prejetih 1912 izdelkov vseh treh zvrsti nagradila 945 učencev osnovnih in srednjih šol, med njimi je kar šest učencev naše šole:

Ula Prhaj, 6. a;

Marija Grandovec, 6. a;

Martin Kralj, 6. b;

Frida Petelinšek; 6. b;

Klara Šinkovec, 7. a;

Jaka Grandovec, 7. a.

 

Frida Petelinšek in Marija Grandovec sta besedili oplemenitili še s fotografijo pod mentorstvom zunanjega sodelavca Tamina Petelinška, priznanega fotografa v Sloveniji in zunaj njenih meja, in tako sta kozolca njunih dedov oživela v fotografiji in besedi, kar je pomembno obogatilo celoten natečaj. Mentorju Taminu Petelinšku se za mentorstvo iskreno zahvaljujem.

 

Ema Sevšek, mentorica literarnega natečaja

Dostopnost