Kdor knjige rad bere, cekin s tal pobere

Se morda sprašujete, zakaj je pomembno branje.

Branje nam povečuje besedni zaklad, koncentracijo, spodbuja domišljijo ter razmišljanje o prebranem.  Dobra knjiga nas lahko v mislih odpelje v kraje, tako realne kot fantazijske, ki jih še nikoli nismo obiskali. Lahko nas prestavi tudi v druga časovna obdobja, ki jih sami nikoli ne bi mogli doživeti. Prav tako nas branje seznani z osebnostmi, poklici in ljudmi, ki jih še nismo imeli priložnost spoznati. Branje je vpogled v tuje izkušnje in beg v lastne sanje, spoznavanje sebe, drugih, različnih uporabnih informacij, nasvetov ter koristno kratkočasenje.

 Da pa je branje lahko tudi zabavno, so spoznali naši učenci, ki so si branje malo popestrili in preživeli noč s knjigo v roki kar v šoli. Učenci, ki radi berejo in opravljajo bralno značko, so imeli letos na naši šoli prvič Noč knjige. To je noč, ko se učenci in učitelji družijo ob knjigah in pogovorih.  Udeležilo se jo je 25 učencev od 7. do 9. razreda.

V šolo smo tako prišli v petek, 6. 4. 2018, ob 20.30, udobno smo se namestili v učilnicah in odšli najprej na večerjo. Dobro podprti smo se potem odpravili v razrede  vsak s svojo knjigo in se posvetili branju in pogovorom o knjigah. Vsak učenec je prinesel s sabo knjigo, ki jo je želel, tako so se na bralnem seznamu znašle kriminalke, znanstvena-fantastika, ljubezenske zgodbe, pravljice, resnične zgodbe, zgodovinski romani pa tudi knjige v angleškem jeziku — pravo malo morje zvrsti in žanrov. Vsaka po svoje zanimiva in vsaka s svojo zgodbo.

Učenci so brali in se pogovarjali pozno v jutro – najbolj vztrajni so bili ob knjigi do 2.00 zjutraj, ko jih je premagal spanec. Ugotovili smo, da se lahko prav dobro in predvsem zabavno spi tudi v šoli na blazinah in v spalnih vrečah. Seveda poleg branja ni manjkalo veselega druženja, smeha, celo petja, ki se je razlegalo iz učilnic. Ugotovili smo, da je branje lahko tudi zelo zabavno.

Noč je prehitro minila in po skupnem zajtrku smo odšli še na sobotni pouk. Malo zaspani, a veseli. Noč knjige je uspela, zato upam, da bomo naslednje leto privabili še kakšnega bralca več. Slike si lahko ogledate v Galeriji.

Izvedbo naše Noči knjige je podprl Šolski sklad OŠ Dobrepolje, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Sonja Lenarčič

Dostopnost