Učenci 7., 8., in  9. razreda so iz četrtka, 25. 4. 2019, na petek, 26. 4. 2019, preživeli noč v šoli. Letos se je Noči knjige udeležilo kar 34 učencev, ki radi berejo.

“Čarovnija je povsod, kamorkoli pogledaš. Sedi in sprosti se, vse, kar rabiš, je knjiga!” je nekoč dejal neznani avtor.

Povem vam, res je tako! To smo dokazali tudi na naši osnovni šoli, ko smo noč preživeli v šoli ob branju knjig. Učenci so v šolo prišli dobre volje, nasmejani in v pričakovanju. S sabo so prinesli spalne vreče, »pouštre«, malico in seveda veliko knjig. Tako so se znašle na kupu kriminalke in ljubezenske zgodbe, znanstvena fantastika in grozljivke, mladinski romani in stripi, resnične zgodbe in zgodovinske drame in seveda nepozabne pravljice. Vsaka po svoje zanimiva in vredna branja. Po večerji smo si najprej izdelali unikatne kazalke za knjige, pregledali smo knjige, ki smo jih prinesli s sabo. Prepričevali sebe in ostale, katera knjiga je najboljša, se pogovarjali o prevodih, o glavnih junakih, pisateljih, si pripovedovali obnove in brali.

Brali smo pozno v jutro, ko je naše branje prešlo v pogovore – takšne, za katere v šoli, žal, zmanjka časa. Pogovore o prijateljstvu, skrbeh, ki jih imajo tudi mladi, zaupanju, željah, ljubezni, šoli, kraju … Smejali smo se in tolažili ter na koncu v vseh stvareh našli nekaj dobrega.

Povem vam, zgodila se je čarovnija in kar naenkrat je bil dan. Prehitro je minila Noč knjige. Odšli smo na zajtrk in potem malo utrujeni k pouku z željo, da naslednje leto Noč knjige zagotovo ponovimo.

Izvedbo naše Noči knjige je podprl Šolski sklad OŠ Dobrepolje, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Sonja Lenarčič

 

Dostopnost