V sredo, 16. 10. 2019,  je učence Osnovne šole Dobrepolje in Podružnične šole Struge obiskala predstavnica Ameriškega veleposlaništva Lea Baker, ki je na zanimiv način predstavila veliko osupljivih podatkov in zgodb o priljubljenem prazniku halloween v Ameriki.

Halloween ali noč čarovnic je praznik, ki se praznuje 31. oktobra in je še posebej razširjen v Združenih državah Amerike in Kanade. Običaje, značilne za noč čarovnic, najdemo tudi v drugih delih sveta, pa tudi v Sloveniji. Halloween je okrajšava za All Hallow’s Eve oziroma Hallow Eve (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). V deželah, kjer praznujejo noč čarovnic, se otroci preoblečejo v različne kostume in hodijo od vrat do vrat ter prosijo za sladkarije. Zelo priljubljen običaj je tudi izrezovanje buč, kar je postala navada tudi v Sloveniji.

Ameriška diplomatka je povedala je, da se je navada maskiranja v Ameriki začela v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, spremljajo jo običaj ‘trick or treat’, ko otroci po hišah nabirajo sladkarije, poleg tega pa tudi priprava ‘obešenjaških’ zabav in bizarne hrane, izdatno gledanje grozljivk in seveda izrezovanje buč. Otroci, ki hodijo v kostumih od vrat do vrat, se lahko ustavijo samo pri hišah s prižgano lučjo na verandi. Najpopularnejša maska v Ameriki je prav čarovnica.  Kot nenavadno zanimivost je povedala, da kar petina Američanov poleg sebe maskira tudi svoje hišne ljubljenčke. Povedala je tudi veliko zanimivih zgodb, o hišah oziroma domovih, kjer straši, vsak učenec pa si je o tem ustvaril svoje mnenje. Kot zanimivost so tudi sledeči podatki: 68 % Američanov za noč čarovnic kupi kostum, 2,6 bilijona dolarjev se potroši za sladkarije ter skoraj 87 dolarjev potroši povprečno gospodinjstvo za priprave na praznik.  Poleg tega pa obstaja tudi seznam najljubših in najslabših sladkarij, ki se jih razdeli na noč čarovnic.

Učenci so tako na zanimiv način izvedeli veliko novega, popestrili uro angleščine in razvijali slušne sposobnosti.

Helena Erčulj, prof. ang

Dostopnost