RADIO ZELENI VAL

Učenci izbirnega predmeta Šolsko novinarstvo, smo se odpravili in si ogledali radio Zeleni val in televizijsko hišo POP TV.

Naša novinarska ekskurzija se je začela ob 8:30. Avtobus nas je odpeljal proti Grosuplju. Na avtobusu smo se zelo zabavali. Poslušali smo glasbo in se pogovarjali. Najprej smo šli na radio Zeleni val. Tam smo srečali voditeljico, ki nam je povedala veliko podatkov o radiu. Nato smo odšli v studio, kjer smo spoznali govornico radia Zeleni val. Pokazala nam je vse od serverjev do sobe, kjer snemajo, pokazala pa nam je tudi, kako so včasih predvajali glasbo in kako jo zdaj. Ko smo izvedeli od kod izbira glasbo, nam je povedala, da jo lahko izbira sama, lahko pa jo izbira tudi računalnik. Na internetu je poiskala top 10 pop skupin in v računalnik napisala Game over. Prosili smo jo, če lahko predvaja pesem Ubila si del mene. Nato je izbrala mene in Aleksandro, da sva govorila na radiu. Vprašala me je, zakaj se naša občina imenuje Dobrepolje. Povedal sem ji, da zato, ker imamo veliko njiv in polj ter dobrih ljudi. Nato smo povedali, da to pesem posvečamo našemu plesnemu učitelju Denisu, ki je tudi pevec te glasbene skupine. Nato smo se odpravili od tam in avtobus nas je odpeljal na POP TV.

POP TV

Ko smo prispeli z avtobusom pred POP TV, nas je v stavbi sprejela vodička. Prvič smo si ogledali studio 24 UR. Tam nam je pokazala posebne kamere, na katerih piše besedilo, ki ga morajo voditelji brati. Imenuje se boben. Nato nam je povedala, kako so včasih in kako zdaj prikazujejo vreme — včasih so imeli zeleni zaslon, kar pomeni, da so ga prikazali samo navidezno, zdaj pa prikazujejo vreme tako, da je tudi med snemanjem vidno, kar je za voditelje lažje. Vprašali smo jo, od kod dobijo vse serije in oddaje. Povedala nam je, da morajo za serije in oddaje (ki jih niso naredili oni) plačati veliko denarja. Zato kupijo film/serijo, ki ga bodo predvajali ne samo eno leto, ampak več let. Potem smo si šli ogledat studio SVET. Tam smo videli studio, nato pa smo odšli v prostor, kjer urejajo, kdaj bo kaj predvajano in pa v sobo za bobnarja (tistega, ki upravlja besedilo na bobnu). Ko smo si še to ogledali, smo odšli ven. Pojedli smo malico nato pa stekli v skate park, kjer smo se zelo zabavali. Čez nekaj časa nas je poklicala učiteljica in smo se odpravili na avtobus ter končali našo novinarsko ekskurzijo.

Imeli smo se zelo lepo, veliko smo se naučili in spoznali delo pravih novinarjev.

Ažbe Strnad, 7. b

Dostopnost