V četrtek, 11.12.2014, je OŠ Dobrepolje obiskala predstavnica policije Grosuplje Anita Žnidaršič z namenom predstaviti nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev.

Učencem 1.- 9. razreda je s pomočjo predstavitve ter nazornih posnetkov primerov poškodb pojasnila, kakšne so lahko posledice nepravilne uporabe in uporabe pirotehničnih sredstev nepooblaščenih proizvajalcev. Učenci so na primeru pričevanja najstnika (posnetek objavljen na internetu) spoznali, kakšne telesne poškodbe lahko nastanejo ob nepravilni uporabi ter ob uporabi pirotehničnih izdelkov kupljenih od nepooblaščenih proizvajalcev oziroma na črnem trgu. Posledice na telesu so lahko zelo resne in dolgotrajne (izgube telesnih udov, brazgotin po telesu, slepota in gluhota itd). Policistka je učencem tudi razložila načine varne uporabe, časovne termine ter načine, kako in katere pirotehnične izdelke je v Sloveniji možno po zakonu kupiti. Določene pirotehnične izdelke lahko mladoletne osebe kupijo v pooblaščenih trgovinah samo ob spremstvu staršev v času od 26. 12.-2. 1.2014. Učenci so bili s strani policistke tudi opozorjeni, da bodo v primeru kršitev nošenja ali uporabe pirotehničnih sredstev v šolo ali šolski okoliš kaznovani z odvzemom le-teh sredstev ter obvestilom staršem.

Predstavitev je dosegla svoj namen, kajti učenci so dobili informacije in se zavedli resnosti ter odgovornosti, ki jo uporaba pirotehnike zahteva.

V znanju je moč, zato ne dovolimo, da se najlepši čas, čas božično-novoletnih praznikov, spremeni v najhujšo nočno moro.

Zapisala: Metka Laharnar, spec. pedagoginja

 

Dostopnost