David Lohkar, šestošolec JVIZ OŠ Dobrepolje, je na jubilejnem 10. vseslovenskem literarnem natečaju »Moja rodna domovina – Kjer hiša mojega stoji očeta«, nagrajenec z medaljo.

V torek, 24. 4. 2018, se je David Lohkar udeležil svečanega zaključka literarnega natečaja Moja rodna domovina, ki ga je že 10. leto razpisala OŠ Vič iz Ljubljane v sodelovanju z Združenjem veteranov 90‑91 mesta Ljubljana in nekdanjih ljubljanskih občin.

Nagrajenec David Lohkar je v spremstvu babice Marije in dedka Francija vstopil v dogajanje na OŠ Vič že v dopoldanskem času. Slavljence in njihove spremljevalce je najprej nagovoril tamkajšnji ravnatelj Sašo Vlah, nekdanji učitelj na naši šoli. Po kosilu je sledil voden ogled nekaterih znamenitosti Ljubljane na dva načina: najprej peš, potem pa z nekoliko drugačne perspektive –  z ladjice po Ljubljanici. In še generalka ter prireditev, polna pričakovanj, v Mestnem muzeju Ljubljana; slednji smo se pridružili še Davidovi starši in jaz.

Tridesetim nagrajencem so podelili medalje in priznanja, drugim tridesetim priznanja, vsi pa so dobili še zbornik vseh nagrajenih pesemskih in proznih literarnih del. Na prireditvi so sodelovali tudi veterani, otroški pevski zbor Vič ter tri študentke glasbene akademije; te so z violino, kitaro in harmoniko pomembno popestrile svečanost.

Najbolj pozorno smo prisluhnili odlomkom nagrajenih besedil, med katerimi so Davidovi verzi »Moja domovina je Dolenjska // in v mojem srcu bije kri slovenska. // Mama, oče govorita, // da mi slovenska kri je kot ulita.« poželi še posebno prisrčen aplavz.

Po krajšem prijetnem druženju ob prigrizkih in napitkih smo se v zgodnjih večernih urah vidno utrujeni, a neskončno zadovoljni ter iskreno hvaležni vsem organizatorjem in gostiteljem natečaja za poseben dan odpravili domov. Babica Marija ni mogla skriti ponosa niti solza sreče in ganjenosti nad vnukovim uspehom.

Davidu še enkrat iskrene čestitke! Vsem sodelujočim šestošolcem in učencem 7.a-razreda posebna zahvala in pohvala, saj brez nabora kakovostnih besedil ne bi moglo biti tudi izbora najboljših literarnih del.

                                                                                                                                           Ema Sevšek, mentorica

Dostopnost