Projekt »Hrana ni za tjavendan«

Ali ste vedeli, da vsak Slovenec letno zavrže 82 kilogramov hrane?

V šolskem letu 2014/2015 se je naša šola in vrtec Ringaraja prijavila na projekt »Hrana ni za tjavendan«. V projekt smo se vključili, da bi zmanjšali količino zavržene hrane na šoli in da bi ta glas širili še izven šolskih prostorov.

Namen projekta

  • Zmanjšati in preprečiti nastajanje odpadne ter zavržene hrane (hrana ni in ne sme biti odpadek).
  • Spodbujanje praktične uporabe neporabljene hrane in prikaz pravilnega načine shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobro kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in uporabi vse sestavine).
  • Pravilno recikliranje in odlaganje ostankov hrane (kompostiranje ali ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).

S končnim projektom smo osvojili 1. mesto in bi se rada zahvalila vsem sodelujočim: predvsem učenkama Barbari Volek in Lari Andolšek, ki sta sodelovali s svojimi prispevki in idejami od samega začetka in projekt izpeljali do konca. Sodelovali so tudi Maja Miklič, Peter Brodnik in Jernej Oblak. Zahvalila bi se tudi vzgojiteljici Marički, ki nam je s svojo skupino z veseljem priskočila na pomoč. Zahvala gre tudi mentoricama Dušici Hočevar in Meti Laharnar za ves trud.

S tem projektom smo se začeli zavedati še večjega pomena hrane, predvsem količine zavržene hrane. Zavedamo se, da s končanjem tega projekta še zdaleč ni konec našega truda zavreči čim manj hrane. Tako v šoli kot doma bomo poskušali imeti zdrav odnos do hrane in imeti spoštovanje do nje. Vemo, da ne moremo čisto ukiniti odpad hrane, lahko pa jo zmanjšamo ali recikliramo. Tudi če bo vsak posameznik na dan zmanjšal ali recikliral nekaj zavržene hrane, lahko globalno pričakujemo velike spremembe.

Smo šele na začetku našega življenja, vendar moramo tudi mi kaj storiti, da bo naš svet lepši.

 

Vabim vas tudi, da nas spremljate pri drugem projektu »Odgovorno s hrano«, ki ga izvajamo v letošnjem šolskem letu.

Mentorica: Tina Čadež

1 2

Poročilo prjekta Hrana ni za tjavendan

Dostopnost