V četrtek, 8. 11. 2018,  je v vrtcu Ringaraja v okviru projekta Za življenje in Društva študentov medicine Slovenije   potekal  brezplačni obnovitveni tečaj prve pomoči za strokovne delavce vrtca.

Tečaj so izvedli študenti medicine v okviru Društva študentov medicine Slovenije (DŠMS) v sodelovanju z DŠMM.

Tečaj smo izvedli zato:

  • da bi strokovne delavce seznanili s postopki prve pomoči,
  • da bi povečali odziv mimoidočih v primeru nesreče, srčnega zastoja …,
  • predstavili prvo pomoč kot dolžnost posameznika.

Osvežili smo znanja  prve pomoči, pristop k poškodovancu, TPO (temeljni postopki oživljanja) odraslih in otrok, uporabo defibrilatorja v vrtcu, poškodbe glave in obraza pri otroku, šok, krvavitve in rane, imobilizacijo, opekline, zastrupitve, nujna internistična stanja, infarkt, alergijske reakcije, šok, težko dihanje, sladkorno bolezen.

V vrtcu je treba zagotoviti, da je osebje, ki dela neposredno z otroki, usposobljeno za izvedbo potrebnih ukrepov prve pomoči (vključno z oživljanjem). Priporoča se, da so za nudenje PP usposobljeni vsi strokovni delavci v vrtcu.

Najmanj ena oseba na 20 otrok, ki je usposobljena za izvedbo potrebnih ukrepov prve pomoči, mora spremljati otroke tudi na izletu, drugih aktivnostih zunaj vrtca in med prevozom otrok (priporoča se, da so zadolženi za nudenje PP vsi strokovni delavci). S seboj mora imeti prenosni telefon in torbo za PP.

Ker je znanje prve pomoči zelo pomembno, a hitro zbledi, se priporoča redno obnavljanje postopkov prve pomoči s tovrstnimi obnovitvenimi programi, ki pa seveda ne nadomeščajo uradno priznanih in zakonsko predpisanih tečajev, ki se jih  v našem vrtcu tudi redno udeležujemo.

“Hitro priskoči na pomoč. To je prva definicija uspeha«

Robert Collier

Pomočnica ravnatelja:Cvetka Košir

Dostopnost