Mateja Lohkar

TEDEN OTROKA je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954.

Vsako leto se izbere tema, na katero se pripravi poslanica. Poslanice so vselej skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki.

Teden otroka 2021: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

RAZIGRAN UŽIVAJ DAN! je bila osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki se je  začel v ponedeljek, 4. oktobra 2021. Kot protiutež posledicam epidemije COVID-19 smo želeli poudariti pomen igrivosti, sproščenosti in druženja, zato smo  Teden  otroka  posvetili igri in igranju.  

Igra in rekreacija sta bistveni za zdravje in dobro počutje otrok ter spodbujata razvoj ustvarjalnosti, domišljije, samozavesti, samoučinkovitosti ter telesnih, socialnih, kognitivnih in čustvenih vrlin in spretnosti.

V Tednu otrokaso pri Sovicah  potekale naslednje dejavnosti:

V ponedeljek smo celi dan v vrtcu dopustili igri v igralnici in igri na igrišču vrtca. Otroci v spontani igri uživajo in se zabavajo, v njo so dejavno vključeni vsi sodelujoči, za njo so notranje motivirani, poudarek je na načinu kako se otroci igrajo in ne na zaključku in kar je najpomembnejše, da jih igra povezuje in se ob njej učijo.

V torek smo si starejše skupine ogledale lutkovno predstavo S Pikapolonico na pot, da ne bo nezgod!

S predstavo, ki jo je za otroke v starosti od 4. do 6. leta starosti posebej pripravil Zavod Varna pot, se naši najmlajši na enostaven in zabaven način srečajo z najpomembnejšimi elementi prometne varnosti. Na ta način jih spodbujamo k previdnosti, pozornosti in uporabi varnostnih sistemov kot so čelada, varnostni pas/sedež. Ob učenju in petju pesmi spoznajo pravila o varni mobilnosti. Predstava je bila za otroke brezplačna, za kar se najlepše zahvaljujemo Občini Dobrepolje.

V sredo smo imeli čajanko. Oblačno in deževno vreme je bilo kot nalašč za pitje čaja ob dobri družbi in slastnih piškotov. Otroci in vzgojiteljice smo se ob čaju pogovarjali, smejali in se lepo imeli.

V četrtek smo imeli namen iti v gozd, kjer se bi igrali v našem največjem naravnem okolju. Ker je tisti dan zelo močno deževalo, smo hitro skovali načrt in se domislili, da nam bi palačinke prav »polepšale« deževno dopoldne. Naša igralnica se je spremenila v palačinkin  svet. Otrokom smo ponudile palačinke z različnimi namazi. Pri vsem tem smo se učili tudi bontona za mizo, vljudnostnih izrazov in igre vlog.

V petek pa je bil najbolj pričakovan dan. Naš vrtec je zajel požar. Otroci in strokovni delavci smo se ob zvoku požarnega alarma hitro umaknili iz stavbe na zbirno mesto pred vrtcem. Poklicali smo na številko 112 in povedali kaj se je zgodilo. Kmalu so prišli gasilci in gasilka Anja iz PGD Videm. Hitro so pogasili požar v vrtcu ter rešili Evo in Tio iz Medvedkove igralnice. Kljub dežju smo bili vsi zelo veseli, da je naš vrtec ostal ne požgan, otroci in delavci pa na varnem. Seveda, da ne bo pomote, imeli smo vajo evakuacije, ki jo že nešteto let izvedemo z našimi gasilci iz PGD Videm. Za pomoč se jim najlepše zahvaljujemo. Cenimo, da si ta dan vzamejo svoj dopust v službi in nam skozi dopoldne pomagajo pri izvedbi evakuacijske vaje in prikazu gasilske opreme in pri vaji zbijanja tarče. Ker smo v mesecu požarne varnosti se tudi v vrtcu učimo  kako je pomemben hiter in ne paničen odziv posameznika pri nesrečah. Ker je tema letošnjega meseca požarne varnosti Po potresu lahko tudi zagori, smo otroke skozi poučen in slikovit plakat Gasilske zveze Slovenije vodile skozi nastale situacije ob potresu, kaj je varno in kaj ni, kaj smemo in kaj ne. In čez dva dni je streslo naš kraj, čutili smo potres na našem območju. Otroci so naslednji dan pripovedovali, kako so se hitro skrili pod mizo ali podboj vrat. Namen je bil dosežen, poskrbeli smo, da z pravilnim ravnanjem v takšni situaciji rešimo sebe in svoje bližnje.

Z otroki smo tudi ustvarjali ter izdelali  gasilska vozila in gasilski dom PGD Videm. Kako nam je uspelo lahko ocenite na spodnji fotografiji.

Dostopnost