Eva Česen, Jaka Grandovec in Urška Novak so na regijskem tekmovanju iz slovenščine osvojili srebrna Cankarjeva priznanja.

Andreja Polzelnik Marolt, Sonja Lenarčič, mentorici

Letošnje šolsko leto je državna komisija za tekmovanje iz znanja v slovenščini za Cankarjevo priznanje izbrala dve knjigi, in sicer sodobno Vinka Moderendorferja: Kit na plaži in slovensko klasiko: Ivana Cankarja  Moje življenje.

Učenci so tako na šolskem tekmovanju dokazovali svoje znanje iz knjige, ki govori o sprejemanju drugačnosti, o življenju najstnikov, knjigi, ki spodbuja k empatičnosti. Kit na plaži je knjiga, ki je učencem blizu, saj zna Vinko Moderendorfer približati jezik in glavno junakinjo mlademu bralcu in sodobnemu svetu. Kit na plaži je knjiga, ki nudi nešteto možnosti za razmišljanje in jo toplo priporočamo tudi starejšim bralcem.

Sodelovali so učenci 8. in 9. razreda, ki so se vneto prebirali knjigo, članke, spremne besede, intervjuje … Razmišljali so o drugačnosti,  o sprejemanju le-te, samega sebe, o jeziku in sodobnem svetu.  Na šolskem tekmovanju so potem pokazali svoje znanje. Kar 6 učencev je doseglo bronasto priznanje. Med njimi so se trije učenci, in sicer: Jaka Grandovec, 8. a, Eva Česen, 9. a, Urška Novak, 9. b uvrstili na regijsko tekmovanje, ki je letos potekalo na OŠ Ivana Prijatelja v Sodražici.

Za regijsko tekmovanje so morali učenci prebrati še knjigo Ivana Cankarja: Moje življenje. Knjigo, ki se marsikomu zdi težka in zapletena, so učenci ne samo prebrali, ampak tudi podrobno razdelali. Prebrati so morali še veliko dodatne literature, poznati dobro avtorja in njegov pogled na svet. Vse skupaj pa primerjati s sodobnim svetom, ki ga danes živijo otroci.

Vsi trije naši učenci Eva Česen, Jaka Grandovec in Urška Novak so osvojili srebrno Cankarjevo priznanje, kar je neizmeren uspeh, saj so dokazali, da odlično razumejo tako sodobno literaturo kot klasiko. Za takšen uspeh jim čestitamo in želimo še veliko ustvarjalnih literarnih dosežkov.

Eva Česen se je uvrstila na državno tekmovanje.

Dostopnost