Preventivni program za predšolske otroke

Poletni dnevi se bližajo h koncu. S tem pa tudi vroči sončni dnevi. Bliža se jesen, zima. Vendar tudi v tem letnem času so vplivi UV sončnih žarkov škodljivi za našo kožo. Tako kot smo se trudili in poskrbeli, da smo se primerno zaščitili v poletnih dnevih pred vplivi UV žarki se bomo potrudili in skrbeli tudi nadaljnjih mesecih. K temu pa ste seveda veliko prispevali tudi vi starši in seveda vaši otroci. Hvala, ker ste z nami lepo sodelovali v projektu »Varno s soncem«

V projekt se je vključil celoten vrtec – vsi oddelki. Projekt smo pričeli izvajati v mesecu maju z obeleženjem  Svetovnega dneva sonca – 27.5.2016.

Vsaka skupina se je prilagodila starosti otrok, tako da so se dejavnosti razlikovale med seboj.

Vsi pa smo poskrbeli oz. še skrbimo za popolno zaščito pred vplivi UV sončni žarki. Skrbimo za pokrivala, sončna očala, zaščita z primerno kremo, pitje dovolj tekočine – vode, umik v senco, bivanje v določenih urah na svežem zraku.

Ostale dejavnosti po področjih:

  • JEZIK

Pogovor o soncu, škodljivih vplivih sonca, koristnih vplivih sonca, pravilna zaščita pred soncem, deklamacije, pesmice, uganke, pravljice, ogled literature o soncu, priročniki, enciklopedije, izdelava plakatov, miselnih vzorcev.

  • DRUŽBA

Osveščanje otrok in staršev o zaščiti pred UV žarki, družabne in socialne igre.

  • UMETNOST

Petje in uprizarjanje ob že znanih pesmih o poletju, deklamacije, ples, likovno ustvarjanje z različnimi materiali, različne tehnike  v igralnici in na prostem, izdelava klobučkov-pokrival iz blaga, papirja, risanje sence s kredami, senčne lutke, slikanje z vodo po asfvaltni površini, izdelava meduz za dekoracijo.

  • GIBANJE

Ples, rajalne igre, bivanje na igrišču (fit aktivno igrišče), aktivni sprehodi, bivanje v gozdu na travniku.

  • MATEMATIKA

Beleženje vremena-vremenski koledar in seznanitev z vremenskimi simboli,  opazovanje in merjenje svoje sence na prostem, spoznavanje časovnih terminov: zgodaj, pozno, zjutraj, dopoldan, popoldan, zvečer, spoznavanje lastnosti sonca – geometrijske in fizikalne lastnost.

  • NARAVA

Opazovanje dolžine sence našega telesa, spoznavanje telesa, kože, katera nas ščiti pred zunanjimi vplivi, izdelava sončne ure, igre z vodo, beleženje temperature zraka.

Pripravila: Mojca Mlakar, koordinatorka projekta

 

 

Dostopnost