V letošnjem šolskem letu je naša osnovna šola prek programa Ekošole vključena v projekt Vem, zato odgovorno jem. Podpornik projekta je Pekarna Pečjak.

V sklopu projekta smo učenci in mentorice v počastitev dneva Zemlje na šoli na Vidmu v petek, 26. 4., organizirali delavnico na temo zdravega in odgovornega prehranjevanja.

Ta dan smo se v zgodnjih jutranjih urah mentorice sestale s sodelujočimi učenci eko projekta ter pričele s pripravo zdrave jedi – testenin z jabolki.

V dopoldanskem času smo jed ponudili v pokušino vsem učencem in učiteljem na šoli. Odzivi so bili večinoma zelo pozitivni.  Nekateri učenci in učitelji so jed poizkusili prvič.

Po pokušini smo obiskovalcem razdelili recepte priprave omenjene jedi.

Sodelujoči učenci so se zelo trudili pri pripravi jedi. Vestno in zavzeto so pomagali pri pripravi sestavin, kuhanju ter postrežbi jedi. Na svoje opravljeno delo so lahko upravičeno zelo ponosni.

Mentorici opažava, da učenci, vključeni v eko projekt, vsako šolsko leto odgovorno, zavzeto in motivirano pristopajo k izpeljavi tako teoretičnega kot praktičnega dela v obliki delavnic. Ob tem pokažejo obilo znanja, izkušenj, odgovornosti, motivacije in navdiha.

Ob tej priložnosti bi se mentorici radi iskreno zahvalili vsem sodelujočim učencem za celoletno zavzeto sodelovanje in trud pri raziskovanju in ustvarjanju zdravega in odgovornega prehranjevanja na temo testenin.

Velika zahvala za sodelovanje in podporo gre tudi vodstvu šole, kuharicam v šolski kuhinji, Pekarni Pečjak, šolskemu knjižničarju, g. Janezu Hočevar  ter seveda vsem učencem in učiteljem, ki so se udeležili pokušine jedi in s tem počastili namen zdravega in odgovornega  prehranjevanja.

Mentorici projekta: Metka Laharnar in Dušica Hočevar

RECEPT ZA PRIPRAVO TESTENIN  Z  JABOLKI

(testenine s podušenimi, naribanimi jabolki)

čas priprave: 30 minut

količina: za 4 osebe

 

SESTAVINE

400 g testenin (makaroni, špageti ali rezanci)

6 srednje velikih jabolk

1 žlica margarine ali masla

sladkor (po okusu)

žlica medu

ščepec cimeta 

 

POSTOPEK PRIPRAVE

Testenine skuhamo po navodilih. Vseeno je, katero vrsto testenin uporabimo. Med tem časom olupimo jabolka, jim odstranimo pečke in jih naribamo. Segrejemo posodo in raztopimo maslo ali margarino, dodamo žlico medu in ga raztopimo. Dodamo naribana jabolka in pustimo, da se malo zmehčajo (2 minuti), dodamo sladkor po okusu in cimet. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo odcejene kuhane testenine. Vse še enkrat premešamo in malo pokuhamo (2 minuti) in jed je gotova.

 

Vir: www.kulinarika.net

Dostopnost