V letošnjem šolskem letu 2018/2019 je naša osnovna šola Dobrepolje preko programa Ekošole vključena v projekt Vem, zato odgovorno jem. Podpornik projekta je Pekarna Pečjak.

Pristop odgovornega ravnanja s hrano se začne z idejo in razmislekom ter nadaljuje z dejanji.

Odgovornost pri hrani se začne z izbiro živila, ki ga zaužijemo. Ob tem je zelo pomembno, da vsak posameznik pozna odgovore na sledeča vprašanja:

Kaj jemo?

Koliko jemo česa?

Koliko odpadkov nastane pri tem?

Od kje oziroma od kod prihaja hrana?

Kdo jo prideluje oziroma predeluje?

Mentorji skupaj z učenci v letošnjem šolskem letu posvečamo posebno pozornost spoznavanju TESTENIN (sestava, izvor, pridelava, vrste, koristi uživanja, recepti). Ob tem raziskujemo pot od pridelave testenin do krožnika, vključenost lokalne in sezonske hrane ter pomembnost poznavanja aditivov oz. dodatkov v prehrani in GSO-ja (gensko spremenjeni organizmi). Z namenom osveščanja in obveščanja so učenci ob pomoči mentoric zbirali informacije in znanje o tematiki in jih prikazali v obliki miselnih vzorcev in makete v ekokotičku na šoli. Ob tem učenci spoznavajo pomembnost globalnega, celostnega in odgovornega pristopa k izbiri zdravih živil ter možnosti priprave uravnoteženega in hranljivega obroka, ki koristi tako posamezniku kot okolju.

Testenine predstavljajo živilo, ki izvira že iz časov starodavnih civilizacij. Danes poznamo sveže in posušene testenine, ki so najrazličnejših oblik in okusov. Testenine so živilo z visoko energijsko vrednostjo z malo maščobe; vsebujejo veliko vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov ter zmerne količine beljakovin. Hranilno vrednost testenin zvišajo omake in druge sestavine, ki naj bodo pripravljene iz zdravih in lokalno pridelanih sestavin. Testenine tako lahko predstavljajo zdrav in uravnotežen obrok, ki je pripravljen hitro in poceni.

Če povzamemo lahko trdimo, da skupaj z različnimi omakami, pripravljenimi iz zdravih ter svežih sestavin, testenine predstavljajo zdrav, uravnotežen in samostojen obrok – obrok, ki združuje ljudi po celem svetu in koristi okolju.

Mentorici projekta: Metka Laharnar in Dušica Hočevar

Skupina učencev projekta z mentorico Dušico Hočevar v ekokotičku

 

Dostopnost