Prihajajo topli sončni dnevi. Vsi se zavedamo, da so sončni žarki bolj škodljivi kot zdravi. Zato se bomo v vrtcu vsi strokovni delavci in zaposleni potrudili, da bo bivanje na svežem zraku tudi v poletnih mesecih varno.

Poskrbeli bomo za primerno zaščito pred UV žarki (pokrivala, primerna oblačila, zaščitna krema, zaščitna očala) in uživanje dovolj tekočine – vode. Vas dragi starši pa bomo  tudi prosili, da nam boste pomagali. Zato bodite pozorni na oglasne deske na katerih  bodo objavljena razna obvestila o varnostnih ukrepih  proti  sončnik UV žarkih.

Otroška koža je tanjša, slabše poraščena in zlasti v prvem desetletju življenja slabše tvori zaščitno kožno barvilo. Otroci so zato bolj kot odrasli občutljivi za škodljivo delovanje sončnega sevanja. Otroci so tudi bolj izpostavljeni, saj se več gibajo na prostem.

V našem okolju se ustaljene navade, ki spodbujajo izpostavljanje velikih površin telesa sončnim žarkom, prepočasi spreminjajo, lahko tudi zaradi nekaterih časovno precej odmaknjenih posledic na zdravje. Zagorela koža se številnim še vedno zdi privlačnejša od naravne polti.

Sonce ima nedvomno koristne učinke na zdravje ljudi (dobro počutje, svetloba, toplota, nastanek vitamina D), žal pa se v zvezi z izpostavljanjem Soncu srečujemo tudi s številnimi škodljivimi posledicami za zdravje. Prekomerno izpostavljanje UV žarkov lahko povzroči akutne in kronične škodljive učinke na koži, očeh, imunskemu sistemu.

Pripravila Mojca Mlakar, koordinatorka projekta »Varno s soncem«

Dostopnost